Blog News Tech World

Facebook -filer: 5 saker som läckta dokument avslöjar

Den här veckan har Facebook mött en rad anklagelser om sitt interna arbete, baserat på avslöjanden i Wall Street Journal och på andra håll.

Mycket av informationen kommer från Facebooks egna interna dokument, vilket tyder på att företaget nu har några visselblåsare i sina led.

Dokumenten kommer att ge regeringar och tillsynsmyndigheter mycket att fundera över när de överväger sina nästa drag.

Facebook har dock försvarat sig mot alla anklagelser.

Här är fem saker som avslöjades den här veckan:

Kändisar behandlades olika av Facebook
Enligt dokument rapporterade av Wall Street Journal hade många kändisar, politiker och profilerade Facebook-användare olika regler för vilket innehåll de kunde lägga upp, under ett system som kallas XCheck (cross-check).

Facebook har erkänt kritik mot hur det implementerade sitt cross -check -system var “rättvist” – men sa att det var utformat för att skapa “ett ytterligare steg” när publicerat innehåll krävde mer förståelse.

“Detta kan innefatta aktivister som ökar medvetenheten om fall av våld eller journalister som rapporterar från konfliktzoner”, heter det.

Det sa att många dokument som Wall Street Journal hänvisade till innehöll “föråldrad information som sammanfogats för att skapa en berättelse som glänser över den viktigaste punkten: Facebook identifierade själva problemen med krysscheck och har arbetat med att ta itu med dem”.

Trots sin pushback har Facebooks egen tillsynsnämnd, som den tillsatte för att fatta beslut om knepig innehållsmoderering, krävt mer öppenhet.

I en blogg i veckan stod det att avslöjandena hade “dragit ny uppmärksamhet till det till synes inkonsekventa sättet att företaget fattar beslut”.

Den har begärt en detaljerad förklaring av hur krysschecksystemet fungerar.

Det varnade för att en bristande tydlighet om cross-check kan bidra till uppfattningen att Facebook var “otillbörligt påverkat av politiska och kommersiella överväganden”.

Sedan det började arbeta med att undersöka hur Facebook modererar innehåll har den Facebookfinansierade tillsynsnämnden gjort 70 rekommendationer om hur företaget bör förbättra sin policy. Det har nu inrättat ett team för att bedöma hur det sociala nätverket genomför dessa rekommendationer.

Dess svar på anställdas oro kring människohandel var ofta “svag”
BBC fann att kvinnor olagligt köptes och såldes som hushållsarbetare.

De dokument som WSJ rapporterade föreslog också att Facebook -anställda regelbundet flaggade information om narkotikakarteller och människohandel på plattformen men företagets svar var “svagt”.

I november 2019 sände BBC News Arabic en rapport som belyser frågan om hushållsarbetare till salu på Instagram.

Enligt interna dokument var Facebook redan väl medvetet om problemet. WSJ rapporterade att Facebook endast vidtog begränsade åtgärder tills Apple hotade att ta bort sina produkter från App Store.

Till sitt försvar sa Facebook att det hade en “övergripande strategi” för att hålla människor säkra, inklusive “globala team med infödda talare som täcker över 50 språk, utbildningsresurser och partnerskap med lokala experter och faktatestare från tredje part”.

Kritiker varnar för att Facebook inte har medel att moderera allt innehåll på sin plattform och skydda sina 2,8 miljarder användare.

David Kirkpatrick, författare till The Facebook Effect, berättade för BBC: s Tech Tent -podcast att han kände att Facebook inte hade någon motivation “att göra något för att förmedla skadorna” utanför USA.

“De har massor av saker de har gjort, inklusive att anställa tiotusentals innehållsgranskare,” sa han.

“Men en statistik som hoppade ut för mig från Wall Street Journal var att för allt deras desinformation och desinformationsarbete under 2020 var bara 13% av det arbetet utanför USA.

“För en tjänst som är 90% utanför USA – och som har haft en enorm inverkan, på ett mycket negativt sätt, på politiken i länder som Filippinerna, Polen, Brasilien, Ungern, Turkiet – gör de ingenting för att åtgärda allt det här. ”

Kirkpatrick föreslog att Facebook bara “reagerade på PR -påtryckningar” i USA eftersom det kan påverka aktiekursen.

 

Facebook står inför en enorm stämning från aktieägarna

Facebook står också inför en komplex stämning från en grupp egna aktieägare.

Gruppen hävdar bland annat att Facebooks betalning på 5 miljarder dollar (3,65 miljarder pund) till USA: s Federal Trade Commission för att lösa Cambridge Analytica -dataskandalen var så hög eftersom den var utformad för att skydda Mark Zuckerberg från personligt ansvar.

Facebook sa att det inte hade något att säga om den fortsatta rättsliga frågan.

 

Har Facebook marknadsfört positiva berättelser om sig själv?

I veckan föreslog New York Times att Facebook hade startat ett initiativ för att pumpa pro-Facebook-innehåll i människors nyhetsflöden för att öka sin image.