Blog News Tech Uncategorized World

Kina förklarar alla kryptovalutatransaktioner olagliga

Kinas centralbank har meddelat att alla transaktioner med kryptovalutor är olagliga, vilket faktiskt förbjuder digitala tokens som Bitcoin.

“Virtuell valutarelaterad affärsverksamhet är olaglig finansiell verksamhet”, sade People’s Bank of China och varnade för att “allvarligt äventyrar säkerheten för människors tillgångar”.

Kina är en av världens största kryptovalutamarknader.

Fluktuationer där påverkar ofta det globala priset på kryptovalutor.

Priset på Bitcoin sjönk med mer än $ 2000 (£ 1,460) i kölvattnet av det kinesiska tillkännagivandet.

Det är det senaste i Kinas nationella krig mot vad det ser som en flyktig, spekulativ investering i bästa fall – och ett sätt att tvätta pengar i värsta fall.

Texas kinesiska bitcoin gold rush
Bitcoin dyker när Kina slår ner på krypto
Handel med kryptovaluta har officiellt varit förbjudet i Kina sedan 2019, men har fortsatt online via utländska börser.

Det har dock skett en betydande nedbrytning i år.

I maj varnade kinesiska statliga intuitioner köpare för att de inte skulle ha något skydd för att fortsätta handla Bitcoin och andra valutor online, eftersom regeringstjänstemän lovade att öka trycket på branschen.

I juni sa det till banker och betalningsplattformar att sluta underlätta transaktioner och utfärdade förbud mot att “bryta” valutorna – handeln med att använda kraftfulla datorer för att göra nya mynt.

media caption Bitcoin förklarade: Hur fungerar kryptovalutor?
Men fredagens tillkännagivande är den tydligaste indikationen ännu att Kina vill stänga kryptovalutahandel i alla dess former.

Uttalandet klargör att de som är inblandade i “olaglig ekonomisk verksamhet” begår ett brott och kommer att åtalas.

Och utländska webbplatser som tillhandahåller sådana tjänster till kinesiska medborgare online är också en olaglig aktivitet, heter det.

Gruvdrift
Tekniken i kärnan i många kryptovalutor, inklusive Bitcoin, bygger på många distribuerade datorer som verifierar och kontrollerar transaktioner på en gigantisk delad huvudbok som kallas blockchain.

Som belöning tilldelas slumpmässigt nya “mynt” till dem som deltar i detta arbete – känt som krypto “gruvdrift”.

Kina, med sina relativt låga elkostnader och billigare datorhårdvara, har länge varit ett av världens huvudcentra för gruvdrift.

Aktiviteten är så populär där att spelare ibland har skyllt på branschen för en global brist på kraftfulla grafikkort, som gruvarbetare använder för att bearbeta kryptovalutor.

Det kinesiska tillslaget har redan drabbat gruvindustrin.

I september 2019 stod Kina för 75% av världens Bitcoin -energianvändning. I april 2021 hade det sjunkit till 46%.